Na mom blogu ima mjesta za sve koji pišu. Zato ovo nedjelju ne objavljujem svoj tekst nego tekst moje prijateljice Ivane Jordanovske. Uživajte.

Balkanska filozofija inata

ivanaKako objasniti strancima balkanski inat? Kako dočarati stanje uma koje, inače lijenog Balkanca, natjera da okrene svijet naopako samo da bi bilo po njegovom? Ili njenom, jer bar po inatu ne diskriminišemo naše žene. Kako objasniti tu nevidljivu silu koja nas pokreće u tako destruktivnim pohodima?

Često čujem ljude kako objašnjavaju „inat“ kao „stubborness“ ili ti „tvrdoglavost“. Nije ti to tvrdoglavost. Tvrdoglavost je mekša varijanta inata. Tvrdoglavost je kada se pijan teturaš do svoje omiljene kafane dok se zidovi lokalnih zgrada naginju pod uglom od 45 stepeni. Inat je kada nazoveš i probudiš vlasnika da ti otvori omiljenu kafanu u pola 7 jer to zadnje piće moraš popiti baš tamo, pa nek’ ti bude zadnje.

Tvrdoglavost je kad ne želiš da pitaš za pravi put za kojekakvu balkansku Palanku. Inat je kada pronađeš kozji put koji zapravo izlazi nasred te iste balkanske Palanke. E, možda je ovo više muški inat nego ženski.

Tvrdoglavost je kad ne želiš priznati da krofne više nalikuju pregorelim komadima traktorske gume, a imaju ukus iste te gume umočene u ulje kojem je prije godinu dana istekao rok. Inat je kad jedeš te krofne i još ih hvališ svima kao da su ukusnije od francuskih kroasana sa puterom. E, možda je ovo češće kod žena.

Tvrdoglavost je kad se ne javljaš curi ili momku nakon svađe, čekajući na drugu stranu da preuzme prvi korak. Inat je kada se kreneš takmičiti sa tom važnom osobom ko će koga više povrijediti. Ko će postaviti bolnije pitanje. Ko će evocirati drage uspomene sa što većom nonšalantnošću u glasu. Ko će što očiglednije napustiti zabavu sa kojekakvom fufom ili razbacotinom da bi ova važna osoba to mogla pomno upratiti.

Vidite, inat je jedan posebno opasan koktel gluposti, tvrdoglavosti i odlučnosti. Ne može preživjeti dugo izvan pravog Balkanca ili Balkanke jer ostali narodi i narodnosti prosto vide kolika je doza gluposti u tome. A, s druge strane, nije ni pravi inat ako glupost nije sastavni element.

Inat nasljeđujemo od naših roditelja i familije, preko svih zajedničkih ručkova, praznika, odmora i dogodovština koje se godinama prepričavaju. Jer, dobra priča nije dobra balkanska priča ako nema dovoljno inata u njoj. Pa tako znam da je moj otac prevalio 500 kilometara sa jednom jedinom teglom marmelade da bi vidio mamu koja je bila na moru sa roditeljima. Znam i da je rođak opržio sebi čelo pokušavajući vidjeti unutrašnjost solunara jer su mu izričito rekli da to ne pokušava. Znam i da sam ja putovala 36 sati iz Pariza do Opatije. Avionom. Propustila voz, 2 aviona i 3 autobusa, ali stigla u Opatiju.

Zbog inata ubiremo podvige koje inače ne bismo uradili ni u sto godina. Kad vodimo inat, neustrašivi smo. Kad vodimo inat, kreativniji smo. Kad vodimo inat, ispunjavamo zacrtano.

Samo, sve mi se čini da više vodimo inat nego ljubav.

Advertisements